Parochies

Uit KGV
(Doorverwezen vanaf Dekenaat Kerkrade)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Algemeen

Bisdom Roermond heeft het dekenaat Kerkrade in een drietal parochieklusters ingedeeld. Zij verwachten dat in 2010 9 priesters in deze parochies werkzaam zijn. Aan het hoofd van een Dekenaat staat een Deken.

Kerkrade-Oost
Parochiecluster bestaande uit de parochies St. Johannes de Doperparochie en Heilige Pastoor van Ars parochie te Eygelshoven, St. Petrusparochie en Maria ten Hemelopnemingparochie te Chevremont, Heilig Hart van Jezusparochie te Haanrade en De Blijde Boodschapparochie (opgericht in September 1965, de kerk is aan de eredienst onttrokken op 1 maart 2012) en St. Jozef en Norbertusparochie (Rolduckerveld)
Kerkrade-Centrum
Parochiecluster bestaande uit de parochies St. Lambertusparochie (Kerkrade-Centrum), St. Catharinaparochie (Holz), Heilige Antonius van Padua-parochie (Bleijerheide) en H. Maria Gorettiparochie (Nulland)
Kerkrade-West
Parochiecluster bestaande uit de parochies te Kerkrade-West: St. Jozefparochie te Kaalheide, Onze Lieve Vrouw van de Altijddurende Bijstandparochie (Heilust), Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen-parochie (Terwinselen), St. Martinus parochie (Spekholzerheide) en Onze Lieve Vrouw van Lourdesparochie (Gracht)

Deken

Hij is de priester, ook wel aartspriester genoemd, aan het hoofd van een Dekenaat. Hij houdt namens de bisschop toezicht op de geestelijken en visiteert hun kerken. Sommige protestantse Kerken buiten Nederland en België kennen een soortgelijke functionaris. De Duitse term is: Superintendent. Kerkrade kent de volgende Dekens:

Bisdom

Een bisdom (een verzameling parochies en dus dekenaten) wordt geleid door een bisschop. Kerkrade heeft in het verleden tot een aantal bisdommen behoord, zoals (in chronologische volgorde) Tongeren, Luik, Roermond. Bisdom Roermond is opgericht in 1559.

Van Bisdom Roermond zijn de volgende Bisschoppen bekend (9 sinds 1853):

Van Bisdom Luik zijn de volgende gegevens bekend


1831
Cornelis Richardus Antonius Bommel (5 april 1790, Leiden - 7 april 1852, Luik) opent op 17 october 1831 op Rolduc het Klein Seminarie.
1829
Cornelis Richardus Antonius Bommel wordt op 18 mei, bisschop van Luik.

Verder

Een overzicht van alle nederladnse parochies is te vinden op de pagina: http://www.katholieknederland.nl/parochies/kerken_K.html

Personal tools

Varianten
Handelingen
Navigatie
Toolbox